brekinja biljka drvo

Brekinja – spas za regulaciju šećera iz prirode

U posljednje vrijeme povećana je upotreba brekinje u razne ljekovite svrhe. U našem tekstu ćemo pričati o sljedećim pojmovima: brekinja drvo, brekinja kao lijek, brekinja čaj,

Brekinja drvo

drvo brekinje
Drvo brekinje
Inače, počet ćemo priču o drvu brekinje, koje je srednje bujno i visine od 12-16 metara, jako guste i razgranate krune.  Kada govori o kori brekinje, ona je u mladosti dosta sjajna, koja sa starošću ispuca plitko, neprevilno, uzdužno i poprijeko, i poprimi tamno smeđu boju. Brekinjino drvo spada u porodicu najtvrđih evropskih vrsta drveta, a po samoj tekturi najsličnije je brezi. Zbog svojih tehničkih karakteristika drvo brekinje se koristi i za izradu muzičkih instrumenata, od čega ćemo izdvojiti flaute, orgulje i čembala. Drvo brekinje je još cijenjeno prilikom izrade furnira u drvnoj industriji. No, vratimo se mi na njegova ljekovita svojstva.

Brekinja plod

Kada govorimo o plodu brekinje on je tipična sinkarpna koštunica, najčešće kruškastog oblika smeđe boje. Cvjeta u maju i junu, istovremeno sa listanjem, a plodovi sazrijevaju u septembru. Pupoljci su jajasto-okruglasti i goli. Listovi su jednostavni, dosta varijabilni, ali oblikom podsjećaju na listove gloga. Cvjetovi su aktinomorfni, bijele boje, sakupljeni u široke gronje. Plod je kruškoliki pomum, smeđe boje, veličine do 2 cm, sa brojnim lenticelama. U plodu ima 4–5 sjemena, piše na Wikipedia. Prezreli plodovi brekinje imaju dobar okus pa se od njih proizvodi pekmez, kompot. Nezreli plodovi se koriste u narodnoj medicini, o čemu vam pišemo u nastavku teksta.

Brekinja kao lijek

Kada govorimo o ljekovitim svojstima brekinje, onda moramo reći da se njena upotreba koristi kod mnogih bolesti, od kojih bismo izdvojili:
Brekinja se inače koristila kao lijek protiv proljeva, pogotovo kod djece, i kod svih oblika grčeva želuca.

Brekinja za šećer

Kora i plodovi brekinje imaju ljekovito svojstvo u liječenju šećerne bolesti, i u narodnoj medicini se smatraju prirodnim inzulinom. Za liječenje šećerne bolesti od mlade kore i podkorne mase priprema se čaj od brekinje.

Brekinja čaj

1 sedmica: 4 supene kašike na 2 l hladne vode, ukuhati do 1 l čaja, piti 4 šolje dnevno. 2 sedmica: 3 supene kašike na 1,5 l hladne vode, ukuhati na 0,75 l čaja, piti 3 šolje dnevno. 3 sedmica: 2 supene kašike na 1 l hladne vode, ukuhati do 0,5 l čaja, piti ujutro i navečer 30 min prije jela po jednu šolju. 4 sedmica: 1 supena kašika na 0,5 l hladne vode, ukuhati do 0,25 l čaja, piti 30 min prije doručka.

Čaj od kore brekinje

3 kašikice usitnjene kore se naspe u 1 litru vode i ostavi preko noći. Ujutro se kratko prokuha, malo ohladi i pije. Pije se 3 šoljice dnevno. Čaj je dosta gorak, ali ga nije poželjno zaslađivati. Terapije se provodi 4 sedmice, a onda se napravi pauza. Ovaj čaj je koristan i kod izbacivanja pijeska i kamena iz bubrega.

Brekinja kapi

Dvadeset do tridest biljnih kapi kore brekinje su mnogo jačeg djelovanja od jedne šolje čaja, uz to su mnogo praktičnije za upotrebu i uvijek se mogu imati pri ruci za konzumaciju.

Brekinja u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini brekinja je rijetko drvo i nema komercijalnu važnost kao u zemljama Europe, ali je vrlo važna za šumski ekosistem, jer su njeni plodovi omiljena hrana pticama, divljačima i drugim šumskim životinjama.

Biljna apoteka BIOMED

NOVO U PONUDI:  DIVLJA BOROVNICA – efikasno smanjuje nivo šećera u krvi