DIVLJA BOROVNICA – efikasno smanjuje nivo šećera u krvi

Divlja borovnica ili na latinskom Vaccinium mirtillus, izgleda kao mala plava bovica koja se godinama koristi u alternativnoj medicini. Divlje borovnice imaju jako snažne antiupalne i antioksidativne osobine.

Mala veličina divlje borovnice, njena navika širenja i uspravne, uglate, zelene grane daju joj ponosan izgled i otkrivaju svu snagu, dok je uzgojena borovnica grm visok 1 do 2 m. Njegovi mali, ovalni, sjajni, listopadni, fino nazubljeni ljeti ljeti su svijetlozeleni, a po dolasku jeseni postaju crveni.

Kod nas možete pronaći divlja borovnica kapsule koje možete naurčiti online putem našeg web shopa. Dostavljamo na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

Uzgoj

Uzgajane borovnice pažljivo planiraju i sadnju, dok divlje borovnice prirodno rastu na poljima i stjenovitim brežuljcima zvanim jalovi. Niko ne sadi divlje borovnice; prirodno su rasli hiljadama godina.

Budući da divlje borovnice rastu same, usjev je koji slabo održava. Vlasnici polja su ruku pod ruku tokom većeg dijela vegetacije, iako često uvode pčele kako bi prirodno oprašivali grmlje. Divlje borovnice imaju dvogodišnji rodni ciklus, pa vlasnici svake druge godine orezuju polja rotacijskim kosilicama.

grm divlje borovnice
Divlja borovnica – grm

Grmovi borovnice imaju sjajne listove koji su od proljeća do ljeta zeleni ili plavozeleni. U jesen lišće pocrveni ili poprimi neke crvenkaste naznake.

izgled bobice divlje borovnice
Divlja borovnica – izgled bobica

Gdje raste divlja borovnica?

Pradomovina ove biljke je Sjeverna Amerika, koja u divljem obliku raste na umjereno vlažnom zemljištu listopadnih bukovih šuma.

Ljekovitost divlje borovnice:

Brojne su dobrobiti upotrebe divlje borovnice u liječenju i prevenciji brojnih bolesti i oboljenja, od kojih ćemo izdvojiti samo neke.

Divlje borovnice su među namirnicama koje najsnažnije čiste organizam od otrovnih teških metala. Također, namoćnija su hrana za mozak, najsnažniji probiotik koji postoji te zvijezda kad je riječ o obnavljanju funkcije jetre. U suštini, ovo voće pruža pozitivan učinak na svaki dio tijela, i to snažnije od bilo koje druge hrane. To je hrana koju želite u svom životu kad proživljavate nezamislivo i kad vam je potrebna pomoć da se ponovno uzdignete. Ova je hrana također dobra za svakoga kome treba snaga na tjelesnoj razini ili tko se bavi sportom.

  • liječenje dijabetesa
  • liječenje dijareje
  • proširenih vena
  • upale sluzokože
  • zdravlje očiju
  • održavanja zdravlja srca (izvor)
  • pojačavaju rad mozga (izvor)

Divlja borovnica za dijabetes (šećer)

Studije pokazuju da prehrana koja sadrži divlje borovnice može pozitivno utjecati na određene karakteristike metaboličkog sindroma, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Divlje borovnice prirodno imaju 30% manje šećera od uzgajanih sorti – sa samo 10 grama šećera po šoljici. 

Divlja borovnica promoviše dobru cirkulaciju i jača zidove arterija i stoga može biti efikasan tretman za aterosklerozu, stanje u kojem se kamenac nakuplja na zidovima arterija i blokira protok krvi sa kiseonikom u srcu. Anti upalna svojstva divlje borovnice takođe utiču na smanjenje ukupne upale, uključujući i upalu desni, koja je povezana sa bolestima srca.

U jednoj italijanskoj studiji, kombinacija ekstrakta borovnice i vitamina E zaustavila je progresiju katarakte u 97% ispitanika.

Razlika između divlje i obične / uzgajane borovnice

Postoji nekoliko razlika između divlje i uzgajane bobice osim očite razlike u veličini. Uzgajana bobica sadrži mnogo više vode nego li ona. Ova dodatna voda objašnjava skupljanje i “plave rupe” kada se peče s uzgajanim bobicama. Gajene bobice dizajnirane su za određeni ukus. Iako može biti više od 29 sorti uzgajanih bobica, svaka je sorta dizajnirana za jedinstveni ukus.

Divlja borovnica ne prati dizajn. Gotovo svaka bobica imat će drugačiji nivo slatkog ili kolača i omogućava ukupan bogatiji doživljaj okusa. Budući da šumska bobica ima manje vode, ona je povoljnija.

Možda ste pročitali da divlja borovnica ima dvostruko više antioksidanata od gajene bobice. Ovo se ne temelji na usporedbi bobica s bobicom.

poredjenje divlje i obicne borovnice

Šoljica divljih borovnica zaista ima dvostruko više antioksidanata kao šalica uzgajanih borovnica. Antioksidans, Antocijanin, nalazi se u koži bobice. A kako je za punjenje šalice potrebna dvostruka količina divljih borovnica, dvostruko je veća količina kože borovnice, a samim tim i dvostruka količina antioksidansa.

Prosječne koncentracije minerala divlje borovnice pronađene u listu, stabljici i bobici

Prosječne koncentracije minerala divlje borovnice pronađene u listu, stabljici i bobici
Prosječne koncentracije minerala divlje borovnice pronađene u listu, stabljici i bobici Shepparda (1991.) i koncentracije minerala bobičastog voća identificirane od Bushwaya i sur. (1983.) i Yang i Atallah (1985.). Dodatni stupac uključuje dnevne vrijednosti hrane (DV) koje je utvrdila FDA za odrasle (ograničenja za djecu su niža) iz baze podataka oznaka dodataka prehrani (DSLD, neobjavljeno, 2019. https://www.dsld.nlm.nih.gov/dsld /dailyvalue.jsp ). Sto bobica je otprilike 1/3 šoljice.

Divlja borovnica gdje kupiti

Kapsule / tablete divlje borovnice možete kupiti u našoj biljnoj apoteci koja se nalazi u sarajevskom naselju Grbavica, na adresi Grbavička do broja 95, odmah prekoputa Konzuma. Možete i naručiti putem našeg web shopa. Ispod se nalazi link proizvoda. Dostavljamo na sve adrese unutar Bosne i Hercegovine.