lavlja griva

Lavlja griva: Tajanstvena gljiva koja obnavlja i štiti

Lavlja griva, zvana i Hericium erinaceus, predstavlja pravi blagoslov za zdravlje. Često je možete pronaći u obliku dodataka prehrani, no moguće ju je konzumirati i svježu u kulinarske svrhe, iako ćete se možda malo pomučiti dok je pronađete.

Ova izvanredna gljiva, koja podsjeća na grivu divlje mačke, ima drevnu povijest u liječenju raznih oboljenja prije nego što je moderne farmaceutike. Porijeklom je iz Azije, točnije Kine i Japana, a raste na tvrdim koricama drveća. Pronađena je u šumama sjeverne hemisfere, posebno na bukvama u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.

Na Dalekom istoku, poznata kao “planinski svećenik”, bila je važan dio kulture i tradicionalne kineske medicine još prije nego što je postala popularna na zapadu. Cijenili su je budistički svećenici zbog njenih blagotvornih učinaka na kognitivne funkcije.

U tradicionalnoj kineskoj medicini vjerovalo se da lavlja griva hrani pet glavnih unutarnjih organa – jetru, slezenu, pluća, srce i bubrege. Kineski naziv “hou tou gu” sugerira njezinu uporabu za jačanje vitalne životne energije, “chija”, i borbu protiv raka. Čak su je budistički svećenici koristili za poboljšanje fokusa tijekom meditacije.

Kako djeluje lavlja griva

Mnoga korisna biljna jedinjenja mogu se naći u plodnim tijelima lavlje grive (dio koji prepoznajemo kao gljiva) i miceliju (struktura nalik korijenu gljive).

Aktivni sastojci lavlje grive uključuju polisaharide, erinacine, hericerine, steroide, alkaloide i laktone. Lavlja griva se takođe koristi za održavanje zdravlja srca i imuniteta. Polisaharidi mogu biti korisne komponente u podršci kardiovaskularnom i imunološkom zdravlju, ali mnoga bioaktivna jedinjenja zajedno doprinose potencijalnim dobrobitima.

Nedavna istraživanja sugeriraju da lavlja griva može ublažiti simptome blage depresije i anksioznosti zbog njenog blagotvornog utjecaja na autonomni živčani sustav. Također je bogata antioksidansima koji podržavaju zdravlje stanica i olakšavaju transport energije među njima. Osim toga, pokazala se učinkovitom u zaštiti crijeva od štetnih bakterija i smanjenju upalnih stanja u organizmu.

Lavlja griva je i jestiva, a ljubitelji tvrde da ima okus sličan jastogu. Iako je teško pronaći u slobodnoj prodaji, sve je popularnija zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava.

Osim obnavljanja neurona, lavlja griva pokazala je značajne učinke na smanjenje simptoma depresije, anksioznosti, kao i poticanje moždane aktivnosti. Znanstvena istraživanja su tek započela, ali su obećavajuća, a lavlja griva bi mogla postati ključni saveznik u borbi protiv raznih oboljenja.

Sada kada ste upoznati s moćima ove izuzetne gljive, možda ćete je i sami poželjeti isprobati. Ostanite u tijeku jer ću vam uskoro donijeti vlastiti recept s lavljom grivom kao glavnom zvijezdom.

Lavlja griva pomaže kod raznih zdravstvenih problema, poput:

  • Alzheimerova bolest
  • anksioznost
  • depresija
  • visok kolesterol
  • razne upale
  • Parkinsonova bolest
  • čir

Prosječan sastav i hranjive vrijednosti suhe tvari na serviranih 100g:

Kalorična vrijednost 375 cal
Bjelančevine (protein) 20,46 g
Masnoće / od toga zasićene / od toga nezasićene 5,06  /  0,76 / 1,85 g
Ugljeni hidrati / od toga kompleksni ugljeni hidrati / od toga šećeri 61,80 g / 40,90 g / 20,90 g
Vlakna 39,20 g
Vitamin B1 (tiamin) 0,16 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 2,26 mg
Vitamin B3 (niacin) 11,80 mg
Vitamin B5 (pantotenska kiselina) 7,40 mg
Vitamin D 57 IU
Bakar 1,66 mg
Željezo 6,0 mg
Selen 0,09 mg
Kalcij 8 mg
Kalij 2700 mg