macina trava

MACINA TRAVA – ljekovitost, plodnost, iskustva, čaj, doziranje

Macina trava je zeljasta samonikla ljekovita biljka, koja ima još nekoliko imena, a poznata je i pod sinonimima divlji bosiljak, marulja, gorska metvica, očajnica i slično.

Macina trava se od još dalekih vremena koristi kao ljekovita biljka, i može se pronaći skoro na svakoj livadi.

Ljekovitost i dobrobiti macine trave

  • liječenje ženskih bolesti i problema
  • liječenje plućnih bolesti
  • povećanje plodnosti kod žena
  • olakšava probavne smetnje
  • trenutno snižava koncentraciju glukoze u krvi,

Macina trava za plodnost kod žena

Od svih ljekovitih svojstava koje macina trava ima najpoznatija i najčešće se koristi kod liječenja ženskih bolesti na način da potiče plodnost. Ona se može koristiti zaizradu čaja koji se prema vjerovanjima od davnina treba piti tri puta u danu kako bi se pomoglo ženi da zatrudni. Prije svega ona se koristi da bi se uspostavio redovan menstrualni ciklus.

Iskustva korištenja macine trave

Na internetu, brojnim formumima, komentarima i Facebook grupama možemo čitati o pozitivnim iskustvima žena prilikom korištenja macine trave. Žene svjedoče o njenim ljekovitim svojstvima koja su im pomogla u začeću. Ali naravno postoje i upozorenja, pa tako između ostalog imamo i jedan savjet sa foruma: Ukoliko se macina trava koristi za plodnost, treba biti oprezan i koristiti je do ovulacije, odnosno do trenutka mogućeg začeća, jer između ostalog izaziva i kontrakcije.”

Čaj

Način pripreme i upotrebe čaja:  Jednu kafenu kašičicu macine trave preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procijediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja prije obroka.

Upozorenja

Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja