majcina dusica biljka

MAJČINA DUŠICA – biljka koja pozitivno djeluje na mnoga oboljenja

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum) je trajna grmolika biljka sa veoma aromatičnim mirisom, i pomalo gorkog ukusa.

Sinonimi za majčinu dušicu

babja dušica, bakina dušica, babina dušica, bukovica, čabrac, ćubrić, divlji bosiljak, dušica, majkina dušica, materina dubčica, materinka, papric, pepriš, poponak, popovac, tamjanika, timijan, vušica, vrisak, materina dušica

Stanište

Raste na suhim i sunčanim mjestima bez stalne vlage i sjene, livadama, pašnjacima i uz rubove šuma. Može se još naći u kamenjarima, parkovima, vrtovima, na poljima uz puteve i uz more. Listovi su sitno jajasti, grimizni cvjetovi čine okruglasto zbijene cvatove na vrhu stabiljke. Cvate čitavo ljeto i ima jak i ugodan miris. Majčine dušice ima više vrsta. Neke se vrste mijenjaju prema staništu kao i dlakavosti stabla i listova. Jedna podvrsta ima sasvim uske listiće: miris joj je smolast i ukus aromatičan. Sadrži eterično ulje s elementima timolakarvakrola, tanina i gorčine

Majčina dušica slike

Riječ je o biljci koja je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka. Cvjetovi su svijetloružičaste boje.

majcina dusica izgled
Majčina dušica grmolika biljka
majcina dusica cvijet
Izgled cvijeta majčine dušice

Aktivna svojstva majčine dušice

  • Isparljivo ulje (koje sadrži karvakrol i timol)
  • kofeinska i ruzmarinska kiselina
  • tanin
  • još jedna gorka materija (serpilin).

Ljekovita svojstva majčine dušice

Pozitivno djeluje na razna oboljenja, od kojih ćemo izdvojiti samo neka:

Gripa i prehlada

Ukoliko imate problema sa gripom i prehladom preporučujemo da svaki dan pijete čaj od majčine dušice. Čaj od majčine dušice možete i inhalirati što utječe na bolje rezultate iskašljavanja, odnosno pospješuje hidrataciju organizma, a vodena para čaja uspješno razrjeđuje sekret u bronhima.

Čaj od majčine dušice (priprema)

Jednu žlicu čaja na 3—4 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Zatim ocijediti, po želji  zasladiti (bolje medom), dodati malo soka od limuna i piti gutljajima preko dana.

Čaj ima jako antiseptičko dejstvo i delotvoran je kod zapaljenja jetre i bubrega.

Biljni jastučići od majčine dušice

Ako imamo želudčane i menstrualne probleme i bolove, preporučljivo je da naprvite jastučiće od majčine dušice. Mogu se staviti stabljike i cvjetovi, ugrijati prija spavanja i staviti na trbuh ili želudac. Oni čak pomažu i kod reume.

Sirup od majčine dušice

Kada sakupljamo cvjetove i stabljike u sunčanom vremenu za pripremu napitka, to radimo mokrim rukama kako bismo ih omekšali prije stavljanja u staklenku. Zatim, naizmjenično slažemo bilje i sirovi šećer u staklenku dok ne napunimo do vrha. Ostavljamo da odstoji na suncu oko tri sedmice kako bi se svi sastojci sjedinili u slatkoću.

Pri cijeđenju, pazimo da isperemo cvjetove i stabljike koje su natopljene šećerom, dodajući samo malo vode u sirup. Nakon toga, zagrijavamo smjesu na električnom štednjaku na najnižoj temperaturi, kako bi se zgusnuo bez previše vrenja. Potrebno je paziti da sirup ne bude ni pretečak ni pre rijedak.

Majčina dušica začin

Kako kod ljekovite upotrebe, poznata je upotreba majčine dušice i kao začina u mnogim kuhinjama. Odlično pristaje uz ribu i razne vrste mesa, kojima daje snažan, pikantan okus. Koristi se u mediteranskoj kuhinji kao začin, a dodaje se povrću, raznim jelima od mesa, paštetama, ribi, salatama, umacima i juhama.

Izvori: