ranjenik biljka i trava

RANJENIK biljka i trava koje zaista liječe

Ranjenik (Agrimonia eupatoria) biljka i trava u narodnoj medicini je poznat lijek još od davnina. Ljekovitost ranjenika prepoznali su još antički narodi, pa je stručno ime i dobio po grčkoj kraljici Antilis, koja je napravila ljekovitu mast za rane, pa iz toga i sam naziv ranjenik.

Druga narodna imena su joj: petrovac, ranjenica, alpski ranjenik, mačja djetelina, belodin, divlja djetelina, djetelina kamenjarka i zečja djetelina.

Poznato je da ranjenik trava pripada porodici leptirnjača (Fabaceae), iz roda je mahunarki. Radi se o dvogodišnjoj zeljastoj biljci, puzeća ili uspravna, koja može da naraste do 40 cm u visinu. Prekrivena je blagim svilenkastim, sjajnim i sitnim dlačicama. Donji listovi su na dugim peteljkama, neparno perasto podjeljeni, a ostali listovi su sjedeći i perasto razdjeljeni.

Cvjetovi biljke ranjenika su leptirasti i žute, narandžasto-crvene boje, a plod ranjenika je mahuna koja sadrži do osam bijelih sjemenki.

Ranjenik kao lijek

Ljekovitost ranjenika čaja i trave je najveća u njegovim cvjetovima, koji se trebaju skupljati i sabirati za vrijeme cvjetanja. Odmah po branju cvjetove treba sasušiti na odgovarajućem prozračnom, hladnijem i tamnom mjestu. Međutim pored cvjetova, veoma su ljekoviti i svježi listovi ranjenika koji se mogu koristiti kao hladne obloge, a kasnije u tekstu možete pročitati kako ljekovito bilje ranjenika služi kod obloga.

Ranjenik kao lijek odlično djeluje antibakterijski, zatim kao antidiaorik, asringent, a fantastičan je dermetik, hemolitik, detoksikant, a ne smijemo  zaboraviti i njegova laksativna svojstva. S obzirom da koristi jedinstvene materije kao što su treslovine, flavonidi, tanini, saponini i blagotvorne sluzi, ponajviše se koristi u liječenju rana, kod promjena na koži (dermatoze, akne, različiti ekcemi) i to u obliku kupke. Odlično dejstvo ranjenika ogleda se u činjenici da normalizuje masnu pa i suhu i teško nadraženu kožu, što ga dovodi u vrh ljekovitog bilja.

Ne smijemo izostaviti da je trava ranjenik posebno dobra pri liječenju posjekotina, starih zagnojenih rana, hematoma, ali i kao prva pomoć kod krvarenja. Ljekovito dejstvo čaja od ranjenika su i za bolesti bubrega, kod jakog kašlja, upale grla i drugo.

Ranjenik biljka slike

Kao što je ranije navedeno cvjetovi biljke ranjenika su leptirasti i žute, narandžasto-crvene boje, a plod ranjenika je mahuna koja sadrži do osam bijelih sjemenki.

Čaj od ranjenika (priprema)

Dvije čajne kašičice ranjenika prelijemo sa 2 dcl vode. Pustimo da odstoji 10 minuta, a zatim procijedimo i pijemo nezaslađeno.

Ranjenik čaj za spoljnu upotrebu, možemo koristiti za ispiranje rana, krasta, kod raznih uboda i ujeda, kada se od čaja prave hladne obloge. Obavezno svaki put prokuhajte krpe koje ste namjenili za obloge.

Gdje kupiti čaj ranjenik

Ranjenik čaj možete kupiti kod nas u apoteci na adresi Grbavička do broja 95, Sarajevo, ili pozivom na broj +387 60 3469 777 (Viber dostupan).