rujevina caj kapi sarajevo

Rujevina – spas za bubrege, prostatu i urinarne infekcije

Rujevina je izuzetno ljekovita biljka, te se zbog toga koristi za čišćenje organizma i mnogih drugih problema. Potražnja za rujevinom, kako čajem tako i kapima biva svakodnevno sve veća, jer su se mnogi uvjerili u njena pozitivna dejstva. 

U nastavku teksta ćemo se prvo pozabaviti gdje pronaći drvo rujevine, koja su njena korisna svojstva, te kako napraviti čaj od rujevine.

Gdje pronaći drvo rujevine

Najviše je rasprostranjena na području južne Europe, zapadne i središnje Azije. Obično raste na sunčanim do polusvjetlim, toplim mjestima, na suhim tlima, u listopadnim šumama i šikarama sve do 1600 m nadmorske visine. Zbog dobro razgranatog korijena dobro veže tlo.

Kako izgleda drvo rujevine?

rujevina drvo

Riječ je o ukrasnom listopadnom drvetu, koje raste u formi malog, razgranatog drveta ili većeg žbuna. Pojedini oblici znaju narasti i do visine od 5 metara. Ima veoma jaku koru, koja ulazi u zemlju do jednog metra. 

Listovi rujevine su sa unutrašnje strane zelene boje. 

 

Njena ljekovita svojsta pročitajte u nastavku teksta:

Korisna svojstva rujevine:

još koristi:

Rujevina za bubrege

Kada govorimo o našoj zemlji, drvo rujevine se najviše upotrebljava za bubrege, kamen u bubregu, kao i za mokraćne kanale i prostatu. Ono što je zanimljivo, da istu konzumiraju kako bolesne, tako i zdrave osobe, radi preventive.

Rujevina kao antibiotik

U knjizi “Antibiotici iz prirode” biljka rujevina se više puta pominje, i prezentuju se njena antibotska dejstva. 

afte jezik i usta
Afte na jeziku i ustima

Tako se govori o njenim ljekovitim dejstvima kod afte (ranica u sluznici usta). Preporučuje se ispiranje usta tinkturom rujevine.

Također, česta je upotreba iste kod herpesa, koji se premazuju nerazrijeđenom tinkturom rujevine. Rane, i manje opekline možemo također da mažemo ovom ljekovitom biljkom. 

Česta je uporeba i kod upale sluznice, kao i upale zubnog mesa. 

Čaj od rujevine (priprema)

Potrebno je da dvije velike kašike usitnjene kore Rujevine staviti u litar hladne vode. Kuhati 5-8 min. a zatim procijediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju.

Koliko dugo piti čaj od rujevine?

Često se postavlja pitanje koliko dugo piti čaj od rujevine. Ono što je važno napomenuti da ga je moguće koristiti tokom cijele godine, ali se nekih osnovnih pravila prilikom korištenja istog čaja trebate pridržavati.

A to je sljedeće, da nikako ne pijete uzastopno čaj više od tri sedmice, nego da nakon tog perioda napravite četiri dana prekid, a zatim ponovo krenete sa konzumiranjem čaja.

Zašto su kapi bolje od čaja

Kapi rujevine su visoko koncentrovana otopina. 30 kapi Rujevine ima jače djelovanje od šolje čaja.

Proces ekstrakcije u proizvodnji kapi znači da se cijela paleta ljekovitih sastojaka rujevine uspješno iskoristi dok čajna otopina povlači samo dio ljekovitih sastojaka.

Kapi su praktične za koristiti jer ne zahtijevaju svakodnevnu pripremu kao čaj.
Možete ih lako nositi sa sobom i konzumirati na odmoru, poslu isl.

Čaj od rujevine nuspojave

Dugotrajno i uzastopno korištenje čaja od rujevine moglo bi da izazove nuspojave koje se ogledaju u mučninama i proljevu, zato je potrebno da prilikom konzumiranja istog pratite svoje tijelo, i šta vam ono govori, kako biste mogli prilagoditi količinu rujevina čaja.

Svakako da se preporučuje da prilikom konzumiranja čaja posavjetujete se sa ljekarom.

Imamo kapi i čaj od rujevine

Rujevina kapi

Rujevina čaj

Rujevina čaj i kapi potražite u našoj apoteci na adresi Grbavička do br. 95, Sarajevo (preko puta Konzuma i Nove Banke). ili pozovite na broj (Viber) +387 60 3469 777.