vrbovica biljka

VRBOVICA – prirodni spas za prostatu i urinarne infekcije

Još od davnina biljka po nazivu vrbovica se spominje kao lijek za prostatu. Poznato je da postoji veliki broj vrsta vrbovice, i da im je svima zajednički rod Epilobium.

Vrbovica – izgled, slika, stanište

vrbovica - cvijet
Vrbovica – cvijet

Obično se može pronaći u crnogoričnim i listopadnim šuamma, na šumskim čistinama, i između borova uz šumske puteve. Prepoznat ćete je po vrlo malim cvjetovima čija boja varira do gotovo bijele. Vrbovica se najčešće nalazi sa izrazito vlažnim humusnim tlom. Ona se ne voli gužvati s drugima, izbjegava livade i bira mjesta gdje ima zraka kao što su šumske vlake, šumski putevi i slično.

Kod nas je najpoznatija po svijetlo rozoj boji, a u pojedinim dijelovima je i tamnije roza, čak negdje se može pronaći i crvene boje. Cvate od jula do septembra, i obično voli svježa hranjiva tla, koja su bogata dušikom.

Korisna svojstva vrbovice

Vrbovica se naročito dobro pokazala kod otežanog mokrenja uzrokovanim uvećanom prostatom, kao i bolova u bubrezima izazvanim infekcijama, upalama, bakterijama.

Upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala takođe uspješno eliminiše, kao i infekcije bakterijama.

Povećana prostata može da se odrazi sa niskim seksualnim nagonom. Zbog toga redovno konzumiraje čaja od vrbovice može da poboljša seksualnu funkciju muškarca.

Kod pacijenata koji su operisali prostatu, čaj od vrbovice uklanja osjećaj pečenja i ostale tegobe koje se javljaju u postoperativnom periodu.

Upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala takođe uspješno eliminiše, kao i infekcije bakterijama.

Vrbovica čaj koliko dugo piti?

Čaj od vrbovice pijete onoliko koliko vam je potrebno da biste riješili problem s kojim ste se suočili. Vrijedi napomenuti da ga je neophodno piti najmanje tri sedmice u kontinuitetu. Može da se pije duži vremenski period, ali se ne bi trebala prekoračiti dnevna doza, a to je od dvije šolje na dan.

Sastav Vrbovice

U svom stastavu ima

  • flavonoide
  • kvercetin
  • miricetin
  • sitosterol
  • vitamin C
  • karotin
vrbovica - čaj
Foto: Getty

Čaj od vrbovice

Dovoljno je da jednu supenu kašiku sušene vrbovice stavite u 2,5 dcl vode, oparite i pustite da odstoji kratko vrijeme. Najbolja preporuka je da se pije dva puta dnevno, ujutro i uveče. Može se piti vremenski dugo, sve dok ne osjetite poboljšanje ili sami oporavak.

Vrbovica se pokaza dobra još u liječenju

  • rektalnog krvarenja
  • poboljšavanja probave
  • liječenju i otklanjanju infekcija mokraćnog sustava kod žena

Poznata je upotreba čaja od vrbovice kod žena, kod bolnih menstruacija, koje običnu budu praćenje krvarenjem i grčevima.

Kožna oboljenja

Zbog svog ljekovitog sastava listovi vrbovice se koriste kao topli oblog (ili u obliku masti) kod kožnih oboljenja, za ublažavanje i rješavanje neugodnih čireva na koži, liječenje ekcema i psorijaze jer ima antibakterijsko djelovanje.

Nuspojave – Vrbovice

Korištenje vrbovice nema nuspojava, no svakako da se ne preporučuje trudnicama i djeci. Ipak, za svaki slučaj se posavjetujte sa svojim ljekarom.

vrbovica interesi
Pretraga pojma Vrbovice na Google posljednjih 5 godina

Vrbovica kao hrana

Često se mladi listovi vrbovice koriste u ishrani, posebno je aktuelna upotreba kao ukusne proljetne hrane, te se još koriste i za pripremu raznih proljetnih salata, variva i juha. Kako čisti sok ili ekstrakt vrbovice djeluje protuupalno, pa se koristi i u kozmetičkim preparatima.

Vrbovica kroz narode

Ova biljka je cijenjena u cijeloj Evropi, a posebno u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Čak su je koristili i drevni narodi, ali je tokom vijekova pala u zaborav. No, prije nekoliko decenija, jedna austrijska travarka je vratila u upotrebu, i vrbovica je doživjela pravu renesansu, i postala je čak popularnija nego li je to i bila.

Kad cvjeta i kada se bere vrbovica?

Biljka vrbovica cvjeta od jula do septembra, i to na šumskih čistinama, među borovima uz šumske puteve, posebno u crnogoričnim i listopadnim šumama. Vrbovica voli hranjiva tla koja su dosta bogata kiseonikom.

Bitno je istaći da kod vrbovice beremo listove ili cijelu biljku u cvijetu, koja se nakon toga šuši na toplom, prozračnom prostoru, ali u hladovini.

Nakon toga se vrbovica usitni i stavlja u platnene vrećice ili tegle.

Vrobovica je sastavni dio maskulin kapi koje možete pronaći u našoj apoteci.