bol u bubrezima

Čaj za bubrege – 5 prirodnih sastojaka

Bubrezi su važan organ mokraćnog sistema, i njihove najvažnije funkcije su da eliminišu toksine iz tijela, balansiraju elektrolite i proizvode određene hormone. Bubrezi su zaslužni za uredno funkcionisanje ostalih organa, te ukoliko dođe do njihovog nepravilnog rada mogu da prouzrokuju slabije i teže simptome.

Simptomi koji mogu da pokažu da imate problema sa bubrezima ogledaju se u sljedećem:

  • umor
  • bol u donjem dijelu abdomena
  • glavobolje
  • slabije mokrenje
  • zadržavanje vode

Pored upale bubrega, kamenci u istima su jedan od velikih problema, jer njihovo pokretanje može prouzrokovati nepodnošljivu bol. Liječenje gore navedenih stanja najčešće je uz čajeve za bubrege.

Čaj od brusnice

Brusnice sadrže tvari koje mogu pomoći u sprječavanju upala i infekcija urinarnog trakta, što može biti korisno za zdravlje bubrega. Čaj od brusnice može se kupiti u trgovinama zdrave hrane ili pripremiti samostalno kuhanjem svježih ili smrznutih brusnica. Upravo je to čaj kojeg ćemo najprije imati kod kuće. Kada je on u pitanju trebamo voditi računa koji čaj da kupimo, a mi vam savjetujemo da to bude čaj sa što više ploda.

Rujevina čaj

Čaj od rujevine je dokazani borac u borbi protiv bolesti bubrega i simptoma koje oni izazivaju. Brojna su pozivitina iskustva korisnika ovog čaja kojima je ova biljka riješila probleme sa bubrezima.

Čaj od koprive

Kopriva je bogata vitaminom C i antioksidansima koji mogu pomoći u održavanju zdravlja bubrega. Čaj od koprive može se napraviti kuhanjem suhih ili svježih listova koprive u vodi.

Čaj od korijena maslačka

Korijen maslačka može pomoći u stimuliranju proizvodnje urina i smanjenju upala. Čaj od korijena maslačka može se napraviti kuhanjem suhog korijena maslačka u vodi.

Čaj od đumbira

Đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala i poboljšanju cirkulacije krvi, što je korisno za zdravlje bubrega. Čaj od đumbira može se napraviti kuhanjem svježeg đumbira u vodi. Đumbir možemo pronaći u skoro svim prodavnicama, zdrave hrane, mješovite robe, te u posljednje vrijeme u zelenarama.

Napomena: Važno je napomenuti da se prije upotrebe bilo kojeg biljnog lijeka ili čaja za zdravlje bubrega trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Također, čajevi nisu zamjena za medicinsku terapiju i ne smiju se koristiti kao jedini tretman za bilo koju bolest bubrega.