nervoza zeluca muskarac se drzi za stomak

Tablete za nervozu želuca

Nervoza želuca je stanje koje može da bude uzrokovano različitim faktorima, i to:

  • stres
  • anksioznos
  • prehrana
  • životni stil
  • bolesti probavnog sistema

Simptomi koji ukazuju na nervozu želuca mogu uključivati mučninu, žgaravicu, nadutost, bolove u trbuhu, gubitak apetita, proljev ili zatvor.

Tablete za nervozu želuca koje vam mi preporučujemo su Abexol tablete koje su pokazale brojne prednosti prilikom upotrebe.

Brojne osobe posežu za tabletama za nervozu želudca, a mi smo ipak za prirodnu varijanu, pa vam dajemo ispod nekoliko savjeta.

Prirodni savjeti koji mogu pomoći kod nervoze želuca:

Smanjite stres: Stres može biti jedan od glavnih uzroka nervoze želuca. Pokušajte smanjiti stres na načine kao što su meditacija, joga, duboko disanje, šetnja na svježem zraku ili drugi oblici tjelesne aktivnosti.

Prilagodite prehranu: Izbjegavajte tešku, masnu i začinjenu hranu koja može uzrokovati iritaciju želuca. Umjesto toga, jedite laganu, zdravu hranu poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Također se preporučuje izbjegavanje kofeina, alkohola i cigareta.

Pijte dovoljno vode: Dovoljno hidratacije može pomoći u sprječavanju dehidracije i poboljšanju probave.

Obratite pažnju na tjelesnu aktivnost: Vježbanje može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju probave. Pokušajte izabrati oblik tjelesne aktivnosti koji vam najviše odgovara, poput brzog hodanja, trčanja, plivanja ili vožnje bicikla.

Koristite prirodne lijekove: Postoje neki prirodni lijekovi koji mogu pomoći u smanjenju nervoze želuca, poput đumbira, kamilice, mente ili aloe vere. Međutim, prije upotrebe prirodnih lijekova ili dodataka prehrani, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom.

Ishrana kod nervoze želuca

nervoza zeluca, sta jesti, ilustracija

Banane – Bogate su vlaknima, vitaminima B6 i C te mineralima poput kalija i magnezija, što pomaže u smanjenju nervoze želuca. Također, banane su niskokalorične i lako probavljive, što ih čini idealnim snackom za smirivanje želuca.

Zobena kaša – Zobena kaša bogata je vlaknima i proteinima, što pomaže u održavanju osjećaja sitosti i smirivanju želuca. Osim toga, zobena kaša sadrži i vitamin B6 i magnezij, koji pomažu u smanjenju stresa.

Đumbir – Đumbir je prirodni antioksidans i protuupalno sredstvo, što ga čini idealnim za smirivanje želuca. Djeluje tako da smanjuje upalu i iritaciju u probavnom sustavu te olakšava probavu hrane.

Jogurt – Jogurt sadrži probiotike, koji su korisni za ravnotežu probavnog sustava. Osim toga, jogurt je bogat kalcijem i vitaminom D, koji pomažu u održavanju zdravih kostiju i smanjuju rizik od razvoja osteoporoze.

Bademi – Bademi su bogati proteinima, vlaknima, vitaminima B2 i E te mineralima poput magnezija i cinka. Magnezij je posebno važan za smirivanje želuca, jer pomaže u opuštanju mišića u probavnom sustavu te smanjuje stres i tjeskobu.

Ako se simptomi nervoze želuca ne poboljšaju unutar nekoliko dana ili se pogoršaju, svakako se obratite svom ljekaru. Mogu biti potrebni daljnji pregledi i liječenje ako je nervoza želuca uzrokovana bolešću probavnog sustava ili drugim zdravstvenim problemima.